Kuka Marja on?


PERHEENÄITI

Perusperheeseeni kuuluu mieheni Kari ja kolme jo aikuista lastamme.

Kari on kengitysseppä, joka nykyisin kengittelee ratsuhevosia vain harvoin, koska on eläkkeellä. Hänet löytää usein pajaltaan harrastuksiinsa liittyviä veitsiä ja kirveitä takomasta. 2008 Kari saavutti mustan vyön jujutsussa.

Pojallani on kokemusta monesta ammattista, mm. mainosalalta ja hän on auttanut minua muokkaamaan näitäkin sivuja. Hänellä on v.2011 syntynyt tytär.

Vanhempi tyttäreni on lähihoitaja ja kuva-artesaani. Hänellä on v.2010 syntynyt poika ja  v.2015 syntynyt tytär.

Nuorempi tyttäreni asuu Pirkanmaalla. Hän on kouluttautunut kädentaitojen ohjaajaksi ja nyt opiskelee ompelijaksi.

Itse olen juuriltani helsinkiläinen 3. polvessa enkä nuorena osannut edes kuvitella hyvää asumista muualla kuin kerrostalossa. Aika ja ikä muuttaa jokaisella ajattelua ja perspektiivejä. Vantaalainen olen ollut vuodesta 1985 ja v.1993 muuttanut kerrostalosta maalaisympäristöön.

Kotimme on vanha rintamamiestalo, jossa remontoitavaa riittää. Kesällä 2011 oli kattoremontti ja talon julkisivuremontti syksyllä 2014,  2017 putkiremontti, 2018 sähköremontti ja viemäriremontti.V.2020 alkoi keittiöremontilla ja kesällä iso salaojaremontti. V.2021 oli vielä lämpöpatterien vaihto.

Kivipihan kasvattina en ole oppinut puutarhaa perustamaan, mutta sen korvaavat hyvin kotipihan mustikkarinne, marjapensaat, omenapuut sekä pihatrampoliini ja veitsenheittoradat.

Uimahyppyjen ohella toinen  rakas harrastus on  ollut runot - niiden lukeminen ja kirjoittaminen. Vantaan Kirjoittajissa olen ollut mukana toistakymmentä vuotta, viime vuodet rahastonhoitajana.  Runojani on julkaistu vain  Vantaan kirjoittajien  antologioissa vuosina 2008,  2013, 2015, 2017 ja 2019.   Joitakin laitan näille sivuille sopiviin kohtiin, kuten v.2010 kirjoitettu:

VOIMAANTUMINEN

Sinä päivänä kun hänestä tuli isoäiti  /  hän meni kuntosaliin / latasi tankoon ennätyspainot

Hän keskittyi ja nosti / se nousi yllättävän helposti

Niin juuri pitikin tapahtua / koska hän oli voittaja / kuten tyttäreensäkin

Elämä jatkuu vahvana / uuden sukupolven voimaannuttamana

20141216_112517.jpg

TYÖTERVEYSLÄÄKÄRI

Lääkäri minusta tuli, kun koulussa ahkeroinnin "palkaksi" pääsin lääkikseen, eikä suvulla ollut ennestään yhtään "omaa" lääkäriä. Kun valmistuin vuonna 1974, ajatuksenani oli jäädä perushoitoon terveyskeskuslääkäriksi, mutta 1977 sain määräyksen sijaiseksi työterveyshuoltoon. Nyt koen sen johdatuksena, koska nopeasti innostuin työn monipuolisuudesta ja laaja-alaisuudesta. Tuskin on toista ammattia, jossa saa yhtä paljon kokemuksia erilaisista töistä ja työpaikoista. Sain työterveyshuollon erikoislääkärin oikeudet 1984 ja minulla oli ilo toimia samassa työpaikassa 40 vuotta, kunnes kesällä 2017 jäin eläkkeelle.

Helsingin terveyskeskuksen Yritysterveydenhuollossa sain olla mukana kehittämässä työprosesseja pienyritysten työterveyshuoltoon ja samalla kokea pitkiä ja antoisia asiakassuhteita niin potilaiden kuin yritystenkin kanssa. Toimin myös merimieslääkärinä. Jo vuosikymmeniä tärkeä osa työtäni on ollut opettaa nuoria kollegoitani. Syksyllä 2008 siirryin osa-aikaeläkkeelle.

Kauan odotettu virkamatkani ICOH-konferenssiin Etelä- Afrikkaan toteutui maaliskuussa 2009. Reissu sisälsi suomalaisten prekonferenssin Entabenissa safareineen ja varsinaisen kansainvälisen työterveyshuollon konferenssin Kap-kaupungissa. Ammatillisen tietoannin lisäksi kaupunkiviikkoonkin mahtui monenlaisia elämyksiä ammattivierailujen ja lähiympäristöön tehtyjen retkien kautta.

Tämä matka tuotti  mm.runon  JALOKIVIEN MAA

Safari on kuin safiiri /  Kallis muisto elämän kivien ketjussa / Rubiineja eläimet kiikarin kantamalla / Leijonan hievahtamaton tuijotus...kuin topaasi

Afrikan tummalla yötaivaalla oudot tähdet / Jeepin valokeila paljastaa norsulauman tien laidalla / Kaukana on talvi ja kiireinen elämä / Tämä hetki tuntuu timantilta

Heti kotiin palattuani 1.4.09 toteutui Yritysterveydenhuollon luovutus Helsingin kaupungilta Vantaalle osaksi Vantaan Työterveys-liikelaitosta, joka tuottaa pienyritysten työterveyshuoltopalveluja pääkaupunkiseudun yhteisenä kunnallisena liikelaitoksena. Mukana ovat Helsingin, Espoon, Vantaan ja  Kauniaisten yritysterveydenhuollot sekä Helsingin merimiesterveyskeskus. Suuri muutos työssäni oli potilastietojärjestelmämme vaihtaminen Vantaan käyttämään järjestelmään. Vuoden vaihteessa 2014 toimipisteeni muutti Helsingissä Pasilaan. E-resepti muutti työtapoja syksyllä 2014. Toimin myös kouluttajana työterveyshuoltoon erikoistujille, mitä jatkoin vielä muutaman vuoden eläkkeelle jäämisen jälkeenkin.  V. 2019 työpaikkani organisaatio muuttui Vantaan tytäryhtiöksi Vantaan työterveys Oy.

Korona-pandemia määräsi 70-vuotiaat pysymään kotona v 2020 ja siihen päättyi työurani myös lääkärikouluttajana.Vuonna  2022 Vantaa myi työterveysyksikön Terveystalolle ja niin katosi työpaikkanikin kartalta.


UIMAHYPPYVALMENTAJA

Aloitin uimahypyt ystäväni kanssa syksyllä 1962. Nyt koen tämänkin johdatuksena, koska siitä kasvoi elinikäinen rakkaus tuohon kauniiseen ja vaikeaan lajiin. Se on tuonut minulle terveyttä, vastapainoa työlle ja monipuolisia tehtäviä. Hyppyharrastus on myös tuonut korvaamattoman arvokkaita ystäviä elämääni!

Huippuhyppääjäksi minulla ei ollut edellytyksiä. Nuoruuden hyppyuran saavutuksiksi jäivät muutama nuorten mestaruus, 4 Suomen mestaruutta, joitakin maajoukkue-edustuksia  ja arkullinen muita mitaleita. 70-luvun alkupuolella omat hypyt vaihtuivat toimimiseen valmentajana, hyppytuomarina ja urheilun järjestötehtävissä.

80-luvun lopulla aloin uudelleen itsekin kilpailla masters-sarjoissa. Palkintokokoelma on karttunut vuosi vuodelta oman ikäsarjan Suomen mestaruuksilla ja myös palkintosijoituksilla EM- ja MM-kisoissa. Nykyisin valmennusryhmänikin on pääasiassa masterseja (hyppääjieni ikähaitari on 25-80 +-vuotta). Ikä ei enää ole esteenä uimahyppyjen oppimiselle ja kilpailumatkojen kokemiselle, jos tahtoa ja terveyttä riittää. Kesällä 2014 urakoin samana päivänä 4 lajia (1m, 3m, kerros ja 3m synkro) Masters-SM:ssa ja olin kisan vanhin osallistuja. Vuosina 2015-2020 tuli samana päivänä hypättyä peräti 4-5 lajia, kun mukana oli myös synkrokisoja. Koronavuoden 2021 ainoaksi kilpailuksi jäi yksi FinnCup-osakilpailu syksyllä.

Kansainväliset Masters-kisani alkoivat Masters-EMssä Turussa 1989 , seuraavat Coventryssa Englannissa 1991( 2 hopeaa), Riccionessa Italiassa 1995 (1 hopea), Mallorcalla Espanjassa 2001 (1 hopea), Millaussa ja Montaubanissa Ranskassa 2003 (1 pronssi), Tukholmassa Ruotsissa 2005 (1 pronssi), Jesenicessa Sloveniassa 2007 (1 pronssi), Sevillassa Espanjassa 2009 (1 hopea,2 pronssia), Kiovassa Ukrainassa 2011 (3 hopeaa), 2013 Eindhovenissa Hollannissa (2 pronssia ja 1 hopea), 2016 Lontoossa Englannissa ( 3 hopeaa). 2018 kisat olivat taas Jesenisessä Sloveniassa. Valitettavasti monet maat boikotoivat  näitä kisoja. Minulle ne tuottivat  3  mestaruutta ( 3m, kerros ja parihypyt 3m > 110v) sekä hopeaa 1mllä.

Vuonna 2022 Master-EM-kisat olivat helteisessä Roomassa. Sain pronssimitalit 1m ja 3m laudoilta.

Ensimmäiset Masters-MM-kisat kävin Riccionessa Italiassa 2004 (kerroksilla 4.) ja seuraava olikin ensimmäinen Amerikan matkani San Fransiscossa Kaliforniassa 2006 (1 pronssi). Vuonna 2010 Masters-MM oli lähellä - Göteborgissa ja Jönköpingissä (1 pronssi). Jönköpingissä hyppäsin myös  synkrokisat. Vuonna 2012 masters-MM oli taas Italian Riccionessa (1 pronssi). V.2017 masters-MM hypättiin mahtavalla uudella Duna-areenalla Budapestissa.  Sain hopeaa 1m:ssä ja kerroksilla sekä 3m:ssä 5.sijan. Osallistuimme myös  synkrokilpailuihin.

2008 sain 3 Saksan  masters-mestaruutta Sindelfingenissä ja hopeaa British Winter Masters-kisoissa Tonbridge Wellsissä.  2009 hyppyryhmäni osallistui Nordic Light Masters Diving Cupiin Tukholmassa. Siellä saimme pronssia historiallisessa Q-synkrokilpailuissa, jossa joukkue suoritti samanlaiset hypyt yhtaikaa 4 vierekkäiseltä 1m laudalta.Tähän mukavaan kilpailuun oli ilo osallistua uudelleen  kesäkuussa 2013. Kesällä 2018 olimme taas Nordic Light -kisoissa, tällä kertaa synkroina tavallinen 3m kisa.    Kesällä 2014 osallistuin Amsterdam  Masters Diving Cupiin kaikilla telineillä ja olin ainoa osallistuja naisten 65-69v-sarjassa. Tammikuussa 2019 osallistuin suomalaisten mastershyppääjien leirille Las Palmasissa, jossa valmentajanamme oli maineikas Beneharo Bonilla. Tammikuussa 2020 leireilimme Tukholmassa Eriksdalbadetissa.

Koronakevät 2020  sulki maaliskuussa uimahallit ja kuntosalit. Kaikki tärkeät kilpailut siirrettiin vuodella eteenpäin. Sosiaalinen karanteeni hiukan  helpotti kesäkuussa ja aloiteltiin treenejä uudelleen. Syksyllä päästiin taas kilpailemaan kotimaassa ja ilman haastajia voitin 6 mastersien Suomen mestaruutta  sarjassa 70-74v. Uusi hallien sulku toteutettiin  12/20-5/21.  Kevätkaudella 2021  vedin ryhmälleni etätreenejä Teamsissä : kuntojumppaa, uimahyppyasentoja ja mielikuvaharjoittelua. Altaalla on onneksi päästy harjoittelemaan taas kesällä ja syksyllä 2021.

marja1snadi.jpg

Pitkästä aikaa olin uimahyppyseurani Härvelin hallituksessa v.2009-2012 ja jälleen  2021-

2010, 2011 ja 2013 sain myös Suomen FinnCup-kisojen mastersnaisten voittopokaalin.

Seuraava tavoitte on osallistua  ehkä MM-kisoihin Qatarissa 2/2024.

marja2snadi.jpg

Marja Masters-SM-kisoissa v.2007 sarjassa naiset 55-59v.

VANTAALAINEN POLIITIKKO

Politiikkaan tulin mukaan suoraan kunnallisvaaleihin syksyllä 2004. En ollut aikaisemmin kuulunut mihinkään puolueeseen ja olin äänestänytkin yleensä sopivaa henkilöä puolueesta riippumatta. Tutustuessani KD:n arvomaailmaan huomasin sen olevan lähellä omaa vakaumustani ja ajatteluani. Siksi oli helppo sitoutua sen ohjelmiin.

Toiveeni on, että vuosikymmenien aikana kertynyt tieto ja kokemus työelämästä, terveydenhuollosta, urheilutoiminnasta ja perheen arjen pyörittämisestä voisi tuoda sanottavaa yhteisten päätösten teossa tulevaisuutta varten.

V.2004 vaaleissa sain 104 ääntä ja pääsin tutustumaan kunnalliseen päätöksentekoon varajäsenenä Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

Olin 2007-2008 ja 2012 KD:n Tikkurilan paikallisosaston puheenjohtajana. Jatkoin 2009-2010 johtokunnan jäsenenä, vuonna 2011 rahastonhoitajana ja 2013-2015 sihteerinä. Vuoden 2015 lopulla Vantaan KD-osastot yhdistyivät KD Vantaan paikallisosastoksi. Olen johtokunnassa sihteerinä 2016-.

Olen myös saanut tutustua KD:n poliittisiin toimintamalleihin useana vuonna KD:n Vantaan Kunnallisjärjestön johtokunnassa. 2008-2011 olin KD:n Uudenmaan piirihallituksessa ja uudelleen 2013-2014, sitten 2021-. Myös puoluevaltuuston kokouksiin pääsin varapaikalta edustajaksi 2012-2013, ja varaedustajana jatkoin vielä 2013-2019.

 V.2008 vaaleissa sain  124 ääntä ja luottamustehtävänäni oli vaalikaudella 2009-2012 toimia jäsenenä Hakunilan aluetoimikunnassa ja uudelleen 2013-16.

Vuonna 2012 kuntavaaleissa sain 111 ääntä, mikä oli 8. paras tulos Vantaan KD:ssa.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa herui vain 65 ääntä ja luottamuspaikaksi  hallituspaikka kunnan tytäryhtiöön Vanttiin. Vantin hallituksessa saan jatkaa myös v.2021 Kuntavaalien jälkeen, vaikka äänisaalis oli enää 56.

Upea kokemus oli osallistua Puoluekokoukseen Järvenpäässä 2009 ja Kokkolassa 2011 KD:n Uudenmaan piirihallituksen edustajana ja 2013 muuten vaan Hämeenlinnassa. 2015 olin osastoni puoluekokousedustajana Savonlinnassa, 2017 Seinäjoella ja 2019 Oulussa. Puoluekokousedustajana olen myös  2021, jolloin  Joensuuhun suunniteltu kokous pidettiinkin koronapandemian takia Teamsissa. Joensuussa pääsimme sitten kokoustamaan v.2023.

12204646_1201017406591957_1359459874_n.jpg

2010 ajankohtaisena toimintana oli osallistuminen Vantaan terveyspalvelut -kansanliikkeen toimintaan, joka yrittää säilyttää terveyspalveluja riittävän lähellä asukkaita. Samantyyppinen toiminta jatkui vaalien alla 2012 ja 2013 lähtien "Vantaan valvojat -watchdogs" -ryhmässä tulen  seuraamaan  valtuuston päätöksiä.

2022 osallistuin  ensimmäisiin  Aluevaaleihin ja tuloksena oli Tarkastuslautakunnan varajäsenen paikka Vantaa- Keravan hyvinvointialueella 2023- 26.

Seurakuntavaaleihin olen osallistunut 4 kertaa, viimeksi vuonna 2018, jolloin sain taas varapaikan srk-neuvostoon.Syksyn 2022 seurakuntavaaleissa yllättäen pääsin jäseneksi Hakunilan seurakuntaneuvostoon 2023-26. Samalla sain varapaikan  Vantaan yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Myös HOK-Elannon edustajiston vaaleissa olen ollut ehdokkaana 4 kertaa, viimeksi vuonna 2020.

MIKSI KRISTILLISDEMOKRAATTI?

Kristillinen ihmiskäsitys tuo yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta. Se sisältää välittämisen, huolehtimisen, vastuun, kestävän kehityksen ja ennalta ehkäisyn.

Yli 50v suolana politiikassa. Puhtaampaa politiikkaa.

Vaalislogan 2011: koti - uskonto - isänmaa. Arvoistasi politiikkaa.

Vaalislogan 2012: Turvallisuuden tekijät.

Vaalislogan 2017: Inhimillisempi ote päätöksiin.

Vaalislogan 2021:  Koko maa mukana.

Aluevaalit 2022:  Enemmän hyvinvointia, vähemmän hallintoa.